بخشی از کمکهای غرب و شرق به عراق در طول جنگ تحمیلی
کمکهای تسلیحاتی به عراق
منبع : خبرگزاری مهر
به گزارش خبرگزاری" مهر" به نقل از دفتر مطالعات بینالملل خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) جنگ ایران و عراق با مشخصهی طولانیترین و پرهزینهترین درگیری نظامی در تاریخ معاصر منطقهی خاورمیانه که دو قدرت جهانی و همپیمانانشان در دوران جنگ سرد در حمایت از یک طرف جنگ اتفاق نظر داشتند و مهمتر از همه عدم حل و فصل نهایی آن با برقراری صلح میان دو کشور ایران و عراق و بسیاری مسایل دیگر، سبب شده است علت، نحوه و نتایج جنگ تا سالهای مدید هم چنان مورد بحث و بررسی قرار گیرد. اما آن چه در این میان بسیار حائز اهمیت است، مسالهی حضور نقش مستقیم و غیرمستقیم بسیاری از کشور غربی و اروپایی در حمایت از عراق و سیل عظیم کمکهای مالی و نظامی این کشورها به عراق طی هشت سال جنگ تحمیلی است. حقایق حاکی از آن است که برنامههای تسلیحاتی و نظامی عراق و ارسال کمکهای تسلیحاتی به این کشور از سوی اروپا و غرب طی سالهای آغازین جنگ، شتاب بی سابقهای پیدا کرد به گونهای که از آن به عنوان انقلابی در تاسیسات نظامی عراق یاد میشود. بی شک پرداختن به ابعاد آماری ارسال تسلیحات نظامی به عراق در طول جنگ از سوی غرب و اروپا، در حالی که ایران در طول این جنگ از حداقل تجهیزات نظامی بهره میبرد ،از حقایق ناگفتهای در این زمینه پرده بر میدارد.
آغاز هفتهی دفاع مقدس و سالروز آغاز جنگ تحمیلی علیه ایران(31 شهریور1359ـ1980) فرصت مناسبی است تا از منظری جدید به ابعاد گوناگون کمکهای نظامی و تسلیحاتی اروپا و غرب به عراق در جریان جنگ تحمیلی علیه ایران پرداخته شود.
بی شک مسالهی فروش تسلیحات نظامی پیشرفته از سوی غرب و اروپا به عراق طی هشت سال جنگ تحمیلی نقش بلاانکار این کشورها در جنگ را به خوبی نمایان میسازد. براساس گزارشهای موجود در سال 1366، شبکه تدارکات نظامی عراق در جریان جنگ تحمیلی علیه ایران به نحو بی سابقه و چشم گیری فعال شده بود. نگرانی ناشی از گسترش دامنهی جنگ و ضرورت مقابله با برتری ایران موجب شده بود که براساس یک تصمیم همگانی، عراق به طور برجسته و بی سابقهای تجهیز شود.
تنها آمارهای منتشر شده حاکی از آن است که در این مرحله در کمتر از دو سال، فرانسه حدود 6/5 میلیارد دلار و روسیه (شوروی سابق) حدود 3/9 میلیارد دلار اسلحه و تجهیزات نظامی به عراق فروختند. افزون براین، زیربنای صنعتی این کشور از سال 1984(1363 شمسی)میلادی به بعد با 2/14 میلیارد دلار هزینه تقویت شد. عراقیها توانستند در این روند از شوروی، آمریکا، فرانسه و آلمان تجیهزات و فنآوری پیشرفته نظامی خریداری کنند.
کمکهای آمریکا به عراق
اقدامات آمریکا علیه ایران به موازات افزایش پیشروی نیروهای ایرانی در مواضع عراقیها، با هدف جلوگیری از پیروزی ایران و شکست عراق تشدید شده و گسترش مییافت، زیرا پیروزی ایران در جنگ برای آمریکا غیرقابل قبول بود.(1) این کشور در نخستین گام ،آشکارا در جهت حمایت از عراق نام این کشور را از فهرست کشورهای به اصطلاح تروریست حذف کرد و طرحهای گستردهی نظامی، سیاسی و اقتصادی اش را برای کمک به عراق در جریان جنگ علیه ایران، تصویب کرد.(2)
صدام با فرستادن نزارحمدون، به عنوان سفیر عراق به آمریکا ،علاوه بر اهدافی که در سطوح مختلف پیگیری میکرد زمینه تحکیم روابط عراق و آمریکا را فراهم ساخت و به تدریج عراق به یک متحد آمریکا در منطقه تبدیل شد و بازارش برای آمریکا بازار پرسودی ارزیابی شد. به همین دلیل جامعهی تجاری و صنعتی آمریکا به عنوان بزرگترین پشتیبان عراق از روابط تجاری با این کشور حمایت میکرد. کمک اطلاعاتی و نظامی آمریکا به عراق که از سال 1359 آغاز شد، موجب شد تا سازمان سیا اطلاعات فوق العاده محرمانهای از مراکز استراتژیک ایران در اختیار عراق قرار دهد. حتی برخی از گزارشها نشان میدادند که ویلیام کسی، رییس وقت سیا، بارها عراق را در حمله به تاسیسات اقتصادی و حیاتی ایران تشویق کرده بود و نمونهی آن حملهی هواپیماهای عراقی به جزیره سیری بود که در چهارچوب هم آهنگی دقیق اطلاعاتی میان آنها انجام گرفت. بسیاری بر این باورند که کمکهای آمریکا به عراق در جریان جنگ تحمیلی علیه ایران، گذشته از آن که نظامی بوده است از نوع کمکهای اطلاعاتی به شمار میرفته است. گزارشها نشان میدهند که آمریکا طی سالهای 1361 تا 1366 معادل 5/1 میلیارد دلار تجهیزات الکترونیکی، انواع ماشین آلات، دستگاههای حساس و کامپیوترهای فوقالعاده قوی در زمینهی تولید سلاحهای شیمیایی، موشکی و هستهیی را به دولت عراق فروخته بود. بعدها، یک بازپرس کنگرهی آمریکا که مسوول بررسی عملکرد دولت آمریکا در برابر عراق بود، اظهار داشت: “دامنه و وسعت انواع تجهیزات تکنولوژیکی، اطلاعاتی و نظامی حساسی که از طرف دولت آمریکا به عراق ارسال شده است، آدم را شوکه میکند.“
همچنین در گزارشی که بعدها در شبکهی خبری ای.بی.سی آمریکا پخش شد، بر این مساله تاکید شد که شرکتهای آمریکایی ،به طور قانونی و غیرقانونی، نوعی فنآوری را در اختیار عراق قرار داده بودند که این کشور را قادر می ساخت برنامههای ساخت پیشرفتهترین جنگ افزارهای نظامیاش را ادامه دهد. به گزارش روزنامهی تایمز مالی چاپ انگلیس، شرکت آمریکایی «اینترنشنال سیگنال اندکنترل» نیز در انتقال مخفیانهی فنآوری ساخت بمبهای خوشهیی به عراق دست داشتند.(3)
کمک اطلاعاتی آمریکا به عراق به عنوان یکی از مهمترین نیازمندیهای این کشور، درصدر موافقتنامههای عراق و آمریکا در سال 1986- 1365 محسوب می شد. آمریکاییها دربارهی فعالیت نیروی هوایی ایران اطلاعات ارزشمندی در اختیار عراق قرار میدادند. این اطلاعات را آواکسهای آمریکایی مستقر در ریاض جمع آوری میکردند. روزنامهی واشنگتن پست طی گزارشی نوشته بود: “آمریکا دربارهی آرایش نیروهای ایرانی در جبههها و هدفهای اقتصادی ایران، اطلاعات ماهوارهای در اختیار عراق قرار میدهند.“
ویلیام کسی،از جمله افرادی بود که پیوند اطلاعاتی آمریکا و عراق را برقرارمی ساخت و پیش از اعزام سفیر آمریکا به بغداد، یک رییس تمام وقت ایستگاه اطلاعاتی را در بغداد مستقر کرده بود که قبل از هر حملهی بزرگ عراق در جبههی جنگ یا حمله دیپلماتیک در جبههی سیاسی مورد مشورت صدام قرار میگرفت.(4)
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر